Als Kerstmis geen Kerstmis meer mag zijn

Als Kerstmis geen Kerstmis meer mag zijn

Als Kerstmis geen Kerstmis meer mag zijn

Winter is de nieuwe kerst…

Steeds meer bedrijven en scholen vermijden alles wat met kerstmis te maken heeft, uit respect voor mensen die de feestdagen niet vieren, de zo geheten ‘andersgelovigen’. ‘Fijne wensdagen’ of ‘Vrolijk winterfeest’. Dat schijnen tegenwoordig de politiek correcte alternatieven voor de feestdag-wensen te zijn.

Scholen en tv programma’s

Steeds meer scholen organiseren ‘eindejaarsmaaltijden’ in plaats van kerstdiners, en de NPO veranderde haar slogan ‘Kerstmis vier je samen’ in ‘December vier je samen’. Want stel je voor dat je iemand een zalig kerstfeest toewenst en diegene helemaal geen kerst viert, omdat hij moslim is in plaats van christen.

Kerstmis in Nederland

Nederland is al lang geen christelijk land meer, 82% komt weinig tot nooit in een kerk. Natuurlijk is Kerstmis oorspronkelijk een christelijk feest en voor heel veel gelovigen zijn deze dagen extra speciaal vanwege de herdenking van de geboorte van Jezus. Maar voor het grootste deel van Nederland draaien 25 en 26 december vooral om gezelligheid. Tijd doorbrengen met de mensen die je liefhebt en vooral lekker eten!

Pasen

Pasen heeft voor de meeste mensen ook helemaal niks te maken met de wederopstanding van Jezus, maar meer met eieren zoeken en chocola. Volgend jaar wordt dat waarschijnlijk ‘vrolijk lentefeest’. Wat ik me afvraag: heeft iemand gevraagd wat de ‘andersgelovigen’ er zelf van vinden? Zijn er op die basisscholen ouders geweest die protesteerden tegen kerstmis? Heeft de NPO boze brieven gehad van deze mensen die niet meer naar het Journaal wensten te kijken?

Wat denken de ‘andersgelovigen’ er van?

Ik denk dat het overgrote deel van de ‘andersgelovigen’ er geen enkel probleem mee heeft. De meeste mensen kunnen best wel tegen een stootje. En die enkeling die wél problemen heeft met de kerstboom op school of op het werk, die kijkt maar gewoon even een paar weken de andere kant op!